Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Ορισμοί όρων

Ας δούμε κάποιους απτους όρους που χρησιμοποιούνται στην εναλλακτική θεραπεία μέσω ζώων :
Γάτες θεραπείας (Therapy Cats) : Οι γάτες θεραπείας προσφέρουν χαλάρωση και πολλά περισσότερα σε ανθρώπους που είναι κλεισμένοι στον εαυτό τους, μοναχικοί, άρρωστοι ή προβληματισμένοι.Δέχονται κάποιες φορές ειδική εκπαίδευση και κάνουν επισκέψεις σε ανθρώπους που ζουν σε γηροκομεία, νοσοκομεία και ιδρύματα και προσφέρουν ένα είδος αγάπης και ανακούφισης.
Σκυλιά υπηρεσιών (Service dogs) : Ένα σκυλί υπηρεσιών (που προσφέρει υπηρεσίες) είναι ένα ζώο (συνήθως είναι σκύλος) που εκπαιδεύεται ατομικά να κάνει δουλειά ή να εκτελεί δραστηριότητες προς όφελος ενός ανθρώπου με αναπηρία.
 Σκυλιά ισορροπίας (Balance dogs) : ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για να βοηθάνε ανθρώπους που χρησιμοποιούν μπαστούνια ή πατερίτσες, παρέχοντας ισορροπία και σταθερότητα.
Σκύλοι βοηθοί ανθρώπων με Πάρκινσον : ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά που έχουν εκπαιδευτεί να καθορίζουν πότε ένας άνθρωπος με Πάρκινσον << παγώνει >>.Τα σκυλιά αυτά σπάνε το <<πάγωμα>>, με το να τους εξισορροπούν και να τους βοηθάνε να ανακτήσουν το βηματισμό τους.Αν ο άνθρωπος πέσει, ο σκύλος μπορεί να τον βοηθήσει να σηκωθεί.
 
Σκύλοι-οδηγοί (Guide dogs) : ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι που καθοδηγούν τον άνθρωπο. Έχουν εκπαιδευτεί να ακούνε τις εντολές του ανθρώπου.
Σκυλιά-οδηγοί για τους τυφλούς και τους ανθρώπους με φθίνουσα όραση (Seeing dogs) :   τα σκυλιά-οδηγοί που ονομάζονται και σκύλοι-μάτια, λειτουργούν ως τα μάτια για τον τυφλό και τους ανθρώπους με φθίνουσα όραση. Κατευθύνουν τον άνθρωπο και υπακούουν στις εντολές του. Έχουν εκπαιδευτεί όμως, και σε ευφυή ανυπακοή, δηλαδή εκτιμούν μόνα τους την κατάσταση και δεν υπακούουν αν δεν είναι ασφαλές να υπακούσουν.
Ακούοντες σκύλοι για τους κωφούς και ανθρώπους με φθίνουσα ακοή (Hearing dogs) : τα σκυλιά αυτά εκπαιδεύονται ως ακούοντες σκύλοι για τους κωφούς και τους ανθρώπους με φθίνουσα ακοή. Επαγρυπνούν τους χειριστές τους σε ήχους που ο χειριστής δεν μπορεί να ακούσει. Αυτά τα σκυλιά όχι μόνον ειδοποιούν τον χειριστή τους όταν ακούνε έναν ήχο αλλά και καθοδη-γούν τον χειριστή τους στον ήχο.
Σκυλιά που ειδοποιούν για επερχόμενη επιληπτική κρίση και αντιδρούν σε αυτήν (Seizure alert dogs) : τα σκυλιά που έχουν εκπαιδευτεί να ειδοποιούν τους χειριστές τους όταν διαισθάνονται μια επερχόμενη επιληπτική κρίση, μερικές φορές μέχρι και ώρες πριν συμβεί αυτή. Εκτός από την προειδοποίηση, βοηθάνε τους χειριστές τους και μετά την κρίση να προστατευτούν.
Σκύλοι βοηθοί σε θέματα κινητικότητας : είναι τα σκυλιά που βοηθάνε τους ανθρώπους με περιορισμούς στην κινητικότητά τους. Αυτά τα σκυλιά είναι τα χέρια και τα πόδια αυτών των ανθρώπων.
Σκυλιά θεραπείας (Healing dogs) : εργάζονται σε νοσοκομεία, ιδρύματα αποκατάστασης, πειθαρχικά ιδρύματα και άλλα ιδρύματα. Δεν χρειάζεται να ανήκουν σε μια συγκεκριμένη φυλή ή να έχουν ειδικές ικανότητες, εκτός από το να είναι κοινωνικά και να έχουν σωστή συμπεριφορά. Τα σκυλιά θεραπείας κάνουν τη δουλειά τους απλά με το να επισκέπτονται ανθρώπους.
Σκύλοι διάσωσης (Rescue dogs) : ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι που ψάχνουν και βρίσκουν ανθρώπους οι οποίοι κινδυνεύουν.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου