Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Τα κατοικίδια , ιδίως τα σκυλιά,προστατεύουν την καρδιά του αφεντικού τους

Οι άνθρωποι που έχουν στο σπίτι τους κατοικίδια ζώα,ιδίως σκυλιά,κινδυνεύουν λιγότερο από προβλήματα καρδιάς,σύμφωνα με τον Αμερικανικό Καρδιολογικό Σύλλογο.
Σε σχετική ανακοίνωση , σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ , αναφέρεται ότι η κατοχή ενός κατοικίδιου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του <<ιδιοκτήτη>> για καρδιοπάθεια , καθώς σχετίζεται με λιγότερη παχυσαρκία , όπως επίσης με χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης,λιπιδίων και χοληστερόλης.
Μια μέλετη άνω των 5.200 ενηλίκων,σύμφωνα με τον Γκλεν Λιβάιν,καθηγητή του Κολλεγίου Ιατρικής Μπέιλορ του Χιούστον , που δημοσίευσε την ανακοίνωση του Συλλόγου στο καρδιολογικό περιοδικό <<Circulation>>, έδειξε ότι όσοι κατείχαν κάποιο ζώο , ήταν πιο δραστήριοι σωματικά,στο μέτρο που έβγαζαν συχνές βόλτες τον σκύλο τους.

Παράλληλα ,άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα κατοικίδια δρουν ηρεμιστικά για τον κάτοχό τους , μειώνοντας το στρες του , σε σημείο που τα ζώα χρησιμοποιούνται υποβοηθητικά σε ορισμένα προγράμματα ψυχοθεραπείας.Η αφοσίωση και η αγάπη που δείχνουν τα ζώα,μειώνουν το άγχος , την κατάθλιψη και την μοναξιά του <<ιδιοκτήτη>> τους , ενώ ανεβάζουν την αυτοεκτίμησή του.
Ο Γκλεν Λιβάιν διευκρίνισε ότι είναι ήδη ξεκάθαρο πως η ύπαρξη ενός κατοικίδιου, ιδίως σκύλου,μειώνει τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου , άρα προστατεύει έμμεσα την καρδιά.Αυτό που είναι λιγότερο σαφές , είναι αν τα κατοικίδια ωφελούν άμεσα την καρδιά , μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Πάντως, ο Αμερικανικός Καρδιολογικός Σύλλογος φρόντισε να διευκρινίσει πως η απόκτηση ενός κατοικίδιου δεν μπορεί να υποκαταστήσει την υγιεινή διατροφή , τη σωματική άσκηση,τον έλεγχο του βάρους και τη διακοπή του καπνίσματος , αν θέλει κανείς να προστατέψει την καρδιά του.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου