Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Ο νέος νόμος για τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα

Ψηφίστηκε τελικά στη χώρα μας ο νέος νόμος για τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς και την προστασία τους από εκμετάλλευση ή χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό. Παρακάτω θα διαβάσετε σημαντικές αλλαγές που έγιναν…
1. Η Διατήρηση της βάσης δεδομένων των microchip περνά πλέον στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ενώ μέχρι σήμερα την ευθύνη είχε ο Πανελ. Κτηνιατρικός Σύλλογος).
2. Δημιουργία διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης microchip για απευθείας καταχώρηση ή αναζήτηση του ζώου από τους κτηνιάτρους.
3. Επιβολή προαιρετικού τέλους σήμανσης από τον κάθε Δήμο για τα ιδιόκτητα ζώα έως 3 ευρώ, για συγκέντρωση χρημάτων για πρόγραμμα/καταφύγιο αδέσποτων.
4. Δήλωση απώλειας του ζώου από τον ιδιοκτήτη του μέσα σε 5 μέρες από την μέρα απώλειας του, όπου θα πρέπει να περιλαμβάνεται ο αριθμός του microchip για να εντοπιστεί και να μην θεωρηθεί εγκαταλελειμμένο το ζώο.
5. Απαγόρευση συμμετοχής σε εκθέσεις ακρωτηριασμένων ζώων(με κομμένα αυτιά, ουρές). Τέλος στους ακρωτηριασμούς.
6. Ο κανονισμός της πολυκατοικίας δε μπορεί να απαγορεύει ζώα-σε κάθε διαμέρισμα επιτρέπονται 2 ζώα-στις μονοκατοικίες δεν υπάρχει περιορισμός.
7. Τα φιλοζωικά σωματεία μπορούν να συνεργάζονται με τους Δήμους για τα αδέσποτα καθώς πλέον έχουν ευθύνη στη διαχείριση τους και οι Δήμοι οφείλουν να έχουν καταφύγια.
8. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπεται η δωρεάν στείρωση αδέσποτων από αλλοδαπούς εθελοντές
9. Τα ζώα επιτρέπονται σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ταξί και πλοία και επιπλέον τα Μ.Μ.Μ. υποχρεούνται να έχουν καθαρά κλουβιά.
10. Απαγορεύεται η παρουσία/διατήρηση των ζώων σε πανηγύρια/συναυλίες αλλά και τα τσίρκο αλλά και οποιοδήποτε είδος θεάματος με ζώα για ψυχαγωγικούς σκοπούς
Ωστόσο όσον αφορά ζωολογικούς κήπους, pet shop και εκτροφεία θηραμάτων, δυστυχώς δεν έχει γίνει κάποια αλλαγή και μαζί με τα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων εξαιρούνται.
Επίσης, για να μην εγκαταλείπονται τα ζώα μπορεί ο ιδιοκτήτης τους να τα αφήνει στο Δήμο, αφού κάτι τέτοιο προβλέπεται.
11. Επιβάλλεται να αναφέρεται ο αριθμός microchip του ζώου σε αγγελίες πώλησης ή υιοθεσίας σε εφημερίδες/αφίσες και διαδίκτυο και απαγορεύονται οι παραπάνω δημοσιεύσεις χωρίς αυτόν.
12. Προβλέπεται άδεια εκτροφής αλλά και άδεια εκπαιδευτή σκύλων.
13. Σε κάθε αγορά ενός ζώου προβλέπεται υπογραφή δήλωσης αγοράς από το νέο ιδιοκτήτη για πρόληψη της εγκατάλειψης των ζώων.
14. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως με διαταγή εισαγγελέα μπορεί να γίνει κατάσχεση ζώου ή και απαγόρευση μελλοντικής απόκτησης ζώου σε άτομα που τα κακομεταχειρίζονται και να γίνει έλεγχος για καταγγελίες σε κυνοκομεία ή εκτροφεία.
Ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται:
Φυλάκιση ενός έτους τουλάχιστον και πρόστιμο 5.000-15.000 ευρώ για παράνομη εμπορία ζώων.
Φυλάκιση ενός έτους τουλάχιστον και πρόστιμο 5.000-15.000 ευρώ για κακοποίηση ζώων.
Φυλάκιση 6 μήνες και πρόστιμο 3.000 ευρώ για κλοπή ζώου.
Διαβάστε όλο το νόμο εδώ:



πηγή webpet.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου