Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Κατάργηση δοκιμών των καλλυντικών σε ζώα


Σε καλό δρόμο βρίσκεται η διαδικασία για την πλήρη κατάργηση των δοκιμών χημικών συστατικών καλλυντικών σε ζώα, που πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2013. Η αναγκαιότητα για έλεγχο όχι in vivo αλλά in vitro φαίνεται ότι οδηγεί στην καινοτομία! Ετσι, πριν από λίγες μέρες στο Euroscience Open Forum στο Δουβλίνο επιστήμονες παρουσίασαν νέες εφαρμογές στο πλαίσιο του SEURAT-1 (Safety Evaluation Ultimately Replacing Animal Testing) κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

Κοινός στόχος των ερευνών, που πραγματοποιούνται από τον Ιανουάριο του 2011 σε 70 πανεπιστήμια και υποστηρίζονται από το ερευνητικό κέντρο της Ε.Ε., δεν είναι μόνο η διακοπή των δοκιμών σε ζώα αλλά και η υψηλή ποιότητα προστασίας του καταναλωτή. Απαξ και εντοπιστεί η μεθοδολογία, μπορεί να εφαρμοστεί σύμφωνα με τους ειδικούς και σε άλλα είδη χημικών προϊόντων πέραν των καλλυντικών - απορρυπαντικά, εντομοαπωθητικά, φυτοφάρμακα κ.ά.

Μια εναλλακτική πρόταση που κατατέθηκε είναι η εξής: τα ανθρώπινα κύτταρα από το δέρμα ή το αίμα να αξιοποιηθούν σε μια νέου τύπου in vitro δοκιμή τοξικότητας. Δημιουργώντας τέτοια «πρότυπα» κύτταρα ελέγχεται η τοξικότητα ευρύτερα σε κύτταρα ζώντων οργανισμών και όχι μόνο σε κύτταρα ζώων. Μια, άλλωστε, από τις προκλήσεις, όσων εργάζονται στην πρωτοβουλία SEURAT-1 είναι η δημιουργία τέτοιων πλεγμάτων κυττάρων, από τα οποία αποτελείται η καρδιά, το συκώτι, το ήπαρ κ.ά.
Σημαντικό επίτευγμα

Ενα άλλο επαναστατικό επίτευγμα είναι η δημιουργία μιας μικρογραφίας βιολογικού «αντιδραστήρα». Οι αισθητήρες αναπαριστούν σε μικρογραφία το περιβάλλον ενός οργάνου του ανθρώπινου σώματος, αναπτύσσοντας τους αντίστοιχους ιστούς. Οι επιστήμονες εφηύραν ένα συκώτι σε μορφή «τσιπ», το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει για να διαπιστωθεί ποιες χημικές ουσίες είναι τοξικές για το ήπαρ.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ε.Ε. η απαγόρευση των δοκιμών ολοκληρωμένων σκευασμάτων σε ζώα ισχύει ήδη από τις 11 Σεπτεμβρίου 2004. Στις 11 Μαρτίου 2009 ο κανονισμός επεκτάθηκε και σε συστατικά ή συνδυασμούς συστατικών, εξαιρώντας όμως ορισμένες ειδικές κατηγορίες πειραμάτων.

Σκοπός της Ε.Ε. είναι να γίνει επανεξέταση όλων το 2013. Αν έως τότε έχουν αναπτυχθεί οι απαιτούμενες τεχνολογίες για εναλλακτικές μεθόδους ελέγχου της ασφάλειας των προϊόντων, η κατάργηση θα είναι ολοκληρωτική, αλλιώς θα δοθεί σχετική παράταση έως το 2019.

Πηγή
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_...07/2012_454442

Στις 11 Μαρτίου 2013 απαγορεύτηκαν στην Ευρώπη τα πειράματα σε ζώα για καλλυντικούς σκοπούς, μετά από προσπάθειες 23 χρόνων.

Για τα ζώα που χρησιμοποιούνται για πειράματα, δεν προβλέπεται ανακούφιση από τον πόνο και το στρες, αλλά στο τέλος της δοκιμής, θανατώνονται, συνήθως με ασφυξία ή αποκεφαλισμό.

Ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, Tonio Borg, επέτυχε την απαγόρευση της χρήσης ζώων σε δοκιμές καλλυντικών σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Επόμενος στόχος είναι να επεκταθεί η απαγόρευση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου