Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Ελληνική Σχολή Σκύλων-Οδηγών Τυφλών Λάρα


Έργο της σχολής είναι να εκπαιδεύει και να παρέχει εντελώς δωρεάν σκύλους-οδηγούς σε άτομα  με μερική ή ολική τύφλωση.Η σχολή είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τα έσοδα για την εκπαίδευση των σκύλων-οδηγών προέρχονται αποκλειστικά από χορηγίες.Ο σκύλος-οδηγός τυφλών είναι ο ιδανικότερος σύντροφος για την ποιοτική και ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπων με απώλεια όρασης.
Ας δούμε τι αναφέρει το φυλλάδιο της σχολής
Τι είναι οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών : Είναι ειδικοί σκύλοι εργασίας ,που καθοδηγούνε άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης.Η εκπαίδευσή τους είναι απαιτητική και διαρκεί σχεδόν δυο χρόνια.Ξεκινά με την κοινωνικοποίηση όταν είναι κουτάβια ,συνεχίζεται με την εκπαίδευση στα καθήκοντα του οδηγού τυφλών και ολοκληρώνεται όταν τα σκυλιά και ο άνθρωπος που θα βοηθάνε γίνονται << ομάδα >>.Ο άνθρωπος που καθοδηγούνε ονομάζεται <<χειριστής σκύλου-οδηγού>> .Ένας οδηγός τυφλών εργάζεται περίπου δέκα χρόνια .Έπειτα περνά το υπόλοιπο της  ζωής του ως κατοικίδιος σκύλος .
Τι  ξέρουν να κάνουν οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών : Γνωρίζουν 25 εντολές και μερικές απτις δεξιότητές  τους  είναι
Να εντοπίζουνε διαβάσεις ,σκάλες,ασανσέρ,καθίσματα,πόρτες,ταμεία κλπ.
Να προσπερνούνε κάθε είδους εμπόδια (χαμηλά,ύψους,εδάφους).
Να επινοούνε εναλλακτικές διαδρομές.
Να γνωρίζουνε προκαθορισμένες διαδρομές (σπίτι,γραφείο κλπ).
Να χειρίζονται την κυκλοφορία των οχημάτων.
Να κρίνουμε πότε πρέπει να αγνοήσουνε μια εντολή (έξυπνη ανυπακοή).
Τι πρέπει να κάνω αν συναντήσω στον δρόμο έναν άνθρωπο που κινείται με σκύλο-οδηγό: Όταν φορούνε το ειδικό σαμάρι ,εργάζονται και πρέπει να είναι απόλυτα  συγκεντρωμένοι .Μην ξεχνάμε πως καθοδηγούνε άτομα που δεν έχουν οπτική επαφή με το περιβάλλον.Αν τύχει και τους συναντήσετε στον δρόμο :
Μη τους φωνάξετε! Εσείς τι κάνετε όταν σας φωνάζουν ; Ε, το ίδιο θα κάνουν κι αυτά.
Μη τους ταίσετε! Στην Ελλάδα υπάρχει άφθονο φαγητό στο έδαφος ,το οποίο πρέπει να αγνοούνε  αφού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ζωή τους.
Μη τα αγγίξετε!Θα τα βγάλετε εκτός  πορείας .Θα κινδυνέψουν και θα μπερδευτούνε.
Διευκολύνετέ τους την πρόσβαση! Π.χ  κρατήστε ανοιχτή μια πόρτα για να περάσουν.
Εάν έχετε μαζί σας κατοικίδιο ζώο  μη το αφήσετε να πλησιάσει γιατί θα αποσπάσει την προσοχή τους και αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο.
Εάν ο χειριστής τους  χρειάζεται βοήθεια μην πιάνετε αυτά.Αφήστε τον χειριστή τους να σας πιάσει από το μπράτσο.
Απευθυνθείτε στους  χειριστές  τους και όχι σε αυτά.Ένα άτομο με απώλεια όρασης μπερδεύεται όταν δεν του απευθύνεται ευθέως ο λόγος.
Δώστε σαφείς  πληροφορίες  στους  χειριστές  τους  για τον περιβάλλοντα χώρο και την κυκλοφορία των οχημάτων.
Τι κάνει η σχολή σκύλων-οδηγών <<Λάρα>>:
Η δουλειά σε μια σχολή σκύλων-οδηγών δεν τελειώνει ποτέ.Μερικά πράγματα για τα οποία φροντίζουν οι άνθρωποι της σχολής σκύλων οδηγών <<Λάρα>> είναι τα εξής :
Η επιλογή κουταβιών που θα γίνουν σκύλοι-οδηγοί  τυφλών.Δεν κάνουν  όλοι  γι’αυτή τη δουλειά.
Η διετής εκπαίδευση των μελλοντικών σκύλων-οδηγών.Δεν γίνονται σκύλοι-οδηγοί απ’τη μια μέρα στην άλλη.
Η διεξαγωγή ιατρικών εξετάσεων και τεστ συμπεριφοράς στους  μελλοντικούς σκύλους-οδηγούς.Ναι, δυστυχώς ή ευτυχώς περνάνε συχνά από εξετάσεις.
Η εκπαίδευση των υποψηφίων χειριστών στην κινητικότητα και τον προσανατολισμό με λευκό μπαστούνι.Ένας   άνθρωπος  που δεν έχει μάθει να περπατά με το λευκό μπαστούνι των τυφλών δεν μπορεί να περπατήσει με τους σκύλους-οδηγούς.
Η  συνεκπαίδευση των σκύλων-οδηγών και των χειριστών τους.Ένας σκύλος μαθαίνει εύκολα ένας άνθρωπος όμως ;
Η εφόρου ζωής παρακολούθηση της προόδου των χειριστών.Η ζωή δε σταματά ποτέ!Η  καθημερινότητα επιφυλάσσει καινούργια  πράγματα και για τους σκύλους-οδηγούς και για τους  χειριστές τους και  πρέπει να  προσαρμόζονται.
Η εφόρου ζωής ηθική,νομική και οικονομική στήριξη των χειριστών.Οι άνθρωποι της Σχολής είναι πανταχού παρόν για οποιοδήποτε πρόβλημα.
Η άμεση αντικατάσταση ηλικιωμένων ή ασθενών σκύλων-οδηγών.Ένας άνθρωπος με απώλεια όρασης ,πρέπει να έχει πάντα την ευκαιρία να πάρει έναν 4αποδο βοηθό.Κι ένας πρώην σκύλος-οδηγός  πρέπει να έχει το δικαίωμα να ξεκουραστεί.
Η υιοθεσία των ηλικιωμένων σκύλων-οδηγών ή εκείνων που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα .Οι σκύλοι-οδηγοί αξίζουν τα καλύτερα ιδιαίτερα όταν έρχεται η ώρα να ξεκουραστούν.
 
Η εκπαίδευση προσωπικού.Η εκπαίδευση εκπαιδευτών σκύλων-οδηγών ,είναι κάτι τελείως νέο στην Ελλάδα .
Η διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων .Για να μαθαίνει όλος ο κόσμος τι καλά και χρήσιμα ζωάκια είναι.
Πηγή laraguidedogs.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου