Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε. (Επιστημονική Εταιρεία Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας Ελλάδας )


Η Επιστημονική Εταιρία Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας Ελλάδας (Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε.) είναι μια ομάδα αποκατάστασης, που δραστηριοποιείται στον χώρο της θεραπευτικής ιππασίας και ιπποθεραπείας, στον Ιππικό Όμιλο Βαρυμπόμπης και στον Ιππικό Όμιλο Βορείων Προαστίων. Είναι μια από τις λίγες ομάδες στην Ευρώπη, που αποτελείται μόνο από επιστήμονες του χώρου της υγείας (φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές κ.λ.), καθώς φιλοσοφία της είναι ότι: Tο άλογο είναι ένα πολύτιμο μέσο αποκατάστασης και ως εκ τούτου, θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με την ανάλογη υπευθυνότητα και σεβασμό.

H ιστορία της Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε.  πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω και η εμπειρία της και η προσφορά της, στο χώρο της αποκατάστασης των παιδιών με ειδικές ανάγκες, είναι πραγματικά πολύ μεγάλες.

Οι θεραπευτές της είναι εγγεγραμμένα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιπποθεραπευτών και Εκπαιδευτών Θεραπευτικής Ιππασίας (ΠΑ.Σ.Ι.Ε.Θ.Ι.), με τον οποίο συνεργάζεται στενά και έχουν όλοι λάβει ειδική εκπαίδευση και πιστοποίηση, έχοντας εμπειρία πολλών ετών πάνω στο αντικείμενο. Συμμετέχει σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά συνέδρια καταθέτοντας τις δικές της έρευνες. Στην Ελλάδα μέλη της δίνουν συχνά διαλέξεις σε επιστημονικά συνέδρια και επιστημονικές εταιρίες. Κάνει συχνά επιστημονικές εργασίες και εκτός όλων των άλλων, καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια για την ενημέρωση του κοινού, τι είναι θεραπευτική ιππασία και ιπποθεραπεία, πως πρέπει να εφαρμόζεται και από ποιους. Διοργανώνει εκδρομές υψηλά ποιοτικών προδιαγραφών, που περιλαμβάνουν ένα πλήθος από προγράμματα θεραπευτικά, παιδαγωγικά και ψυχαγωγικά.

Τα τελευταία χρόνια, σπουδαίο βήμα είναι και η από κοινού με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιπποθεραπευτών και Εκπαιδευτών Θεραπευτικής Ιππασίας δημιουργία Σχολής, διετούς φοίτησης, η οποία παρέχει την κατάλληλη εκπαίδευση και πιστοποίηση, σε όλους τους επιστήμονες της αποκατάστασης, που θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με το χώρο.

Τα υψηλά ποιοτικά στάνταρτς, τα οποία έθεσε εξ αρχής, όχι μόνο δεν σταμάτησαν την πορεία της, αλλά παρά τις δυσκολίες τελικά την δυνάμωσαν κιόλας. Κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του κόσμου, των γονιών αλλά και της επιστημονικής κοινότητας, λόγω των αποτελεσμάτων τα οποία από την αρχή φάνηκαν, έφτασε στο σημείο, η ομάδα αυτή να περιλαμβάνει πάνω από 100 παιδιά με ειδικές ανάγκες, εκτός από τους ενήλικες και τα ειδικά σχολεία με τα οποία συνεργάζεται, τις οικογένειές τους, οι οποίες τους ακολουθούν σε κάθε τους βήμα και γιατρούς και θεραπευτές, να προτείνουν στα παιδιά που έχουν αναλάβει, να παρακολουθήσουν τα προγράμματα αποκατάστασης τα οποία εφαρμόζει η Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε.

Η φιλοσοφία της Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε., δεν θα μπορούσε να ήταν άλλη από αυτήν, της αποκατάστασης, στη σύγχρονη θεραπευτική.

Αλλά τι είναι αποκατάσταση;

Αποκατάσταση είναι η προσπάθεια που γίνεται σε ένα άρρωστο ή ανάπηρο άτομο, χρησιμοποιώντας διάφορες ιατρικές ή άλλες εξειδικευμένες τεχνικές, με σκοπό την:

·         Βελτίωση της υγείας του

·         Βελτίωση της ποιότητας ζωής του

·         Αύξηση των δυνατοτήτων του

·         Αυτονομία

Σε κάθε περιστατικό που χρήζει αποκατάστασης, οι στόχοι τους οποίους θέτουνε, δεν είναι πάντα οι ίδιοι, αλλά ανάλογα με την σοβαρότητα του περιστατικού κάθε φορά. Έτσι, είναι προφανές, ότι το κάθε περιστατικό πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα.

Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούνε πάντα την λεγόμενη αξιολόγηση.

Αξιολόγηση είναι η προσπάθεια παρατήρησης, καταγραφής, μελέτης, κτλ, τομέων όπως συμπεριφορά, κίνηση, στάση, επικοινωνία, τρόπος μετακίνησης ή χρησιμοποίησης του σώματος ή των μελών του, κτλ.

Οι τομείς αυτοί είναι δυνατόν να αξιολογούνται μεμονωμένα ή όχι.

Η αξιολόγηση είναι μια πολύπλοκη, συνεχής, δυναμική διαδικασία, η οποία πρέπει να επαναλαμβάνεται σε κάθε συνεδρία.

Αυτή θα τους οδηγήσει στη δημιουργία του σωστού προγράμματος αποκατάστασης και στην επαναξιολόγηση και επαναδημιουργία αυτού.

Για να γίνουν όλα αυτά και μάλιστα σωστά, είναι ευνόητο ότι αυτός που ασχολείται με την θεραπευτική και την αποκατάσταση, είναι απαραίτητο να είναι εξειδικευμένος επιστήμονας στον χώρο της υγείας. Συγκεκριμένα στη Θεραπευτική Ιππασία, οι εμπλεκόμενες επιστήμες είναι επιστήμες υγείας, που ασχολούνται με την αποκατάσταση και συγκεκριμένα: Ιατροί, (όπως Φυσίατροι, Νευρολόγοι, κτλ), Φυσικοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Ψυχολόγοι, Ειδικοί Παιδαγωγοί, κτλ.

Επίσης αυτοί οι θεραπευτές πρέπει να έχουν εξειδικευτεί σε αυτό.

Κάθε άλλη περίπτωση είναι μια βόλτα με το άλογο, που τις περισσότερες φορές γίνεται και επικίνδυνη.

Στην Ελλάδα δυστυχώς ορισμένοι, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι:

·         δεν είναι γνωστό τι ακριβώς είναι θεραπευτική ιππασία και ιπποθεραπεία και ποιοι πρέπει να την ασκούν και

·         δυστυχώς η θεραπευτική ιππασία και η ιπποθεραπεία, δεν είναι αναγνωρισμένες ακόμα, όπως είναι ήδη, σε πολλές χώρες του εξωτερικού, σαν κομμάτι της αποκατάστασης.

·         απουσία νομικού πλαισίου

προσπαθούν να εισχωρήσουν στο χώρο, μη ξέροντας και οι ίδιοι τι είναι Θεραπευτική Ιππασία και Ιπποθεραπεία. Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή και ενημέρωση του κοινού.

Στην ΕΕΘΙΙΕ, κινούμενοι με βάση αξίες και μένοντας πιστοί στους όρκους που έχουνε δώσει όταν αποφοιτήσανε από τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αποκτήσανε μια και μοναδική λογική και φιλοσοφία. Αυτή που τους λέει, αυτό που κάνουνε, να το κάνουνε καλά. Χωρίς να υπολογίσουνε κόστος, κόπο, προσωπικά συμφέροντα και οτιδήποτε δεν προάγει την βελτίωση της υγείας και της ζωής του ασθενούς.

Με σοβαρότητα και γνώση, με δια βίου εκπαίδευση και αγάπη για αυτό που κάνουνε, με πίστη ότι η Θεραπευτική Ιππασία και η Ιπποθεραπεία, θα βρει το δρόμο της, γιατί έχει πολλά να δώσει. Και βρίσκονται ακόμη στην αρχή.

Η αγάπη για ένα παιδί του οποίου σχεδιάζουνε το πρόγραμμα αποκατάστασης του, πρώτα από όλα σημαίνει για αυτούς σωστά και ποιοτικά προγράμματα θεραπειών, ασφάλεια, βελτίωση, αυτονομία, αυτοεξυπηρέτηση, βάδιση, κτλ. και βέβαια το χαμόγελο του. Αυτό για αυτούς είναι η πληρωμή τους.

 

Πηγή eethiie.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου