Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

ΚΕ.Θ.Ι.Σ (Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών)

Το ΚΕ.Θ.Ι.Σ (Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών) είναι ΜΚΟ με έδρα το Ν.Σκοπό Σερρών.Πρωταγωνιστής σαυτή τη προσπάθεια είναι το άλογο.Μέσω της κίνησής του μεταφέρει, νευρομυικά στον αναβάτη με αναπηρία, φυσιολογικά πρότυπα βάδισης.Βελτιώνεται ο συντονισμός των κινήσεων , η ισορροπία , ο μυικός τόνος και η ψυχολογία του αναβάτη.Στο κέντρο αυτό πλησίασαν τη φύση και το άλογο γιατί με την ιππασία εναρμονίζονται σώμα , ψυχή και μυαλό.
Είναι το δεύτερο κέντρο θεραπευτικής ιππασίας στην Ελλάδα και το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα.Εδρεύει σε εγκαταστάσεις που πληρούν υψηλές Ευρωπαικές προδιαγραφές.Το Σεπτέμβρη του 2007 ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου.
Οι ιδρυτές και εργαζόμενοι (όλοι εθελοντές) είναι φυσιοθεραπευτές , ψυχολόγοι, γυμναστές με ειδίκευση στη θεραπευτική ιππασία.Στην ομάδα αυτή βέβαια χωράνε όλοι , υπάρχει ρόλος για όλους όσους επιθυμούν να συμμετέχουν.
Οι δραστηριότητες όμως της θεραπευτικής ιππασίας στις Σέρρες, άρχισαν πριν ακόμη από τη σύσταση του ΚΕ.Θ.Ι.Σ., το 2002, στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών, όταν εξειδικεύτηκε στη Σουηδία η  Πρόεδρος και εμπνευστής του Κέντρου, φυσιοθεραπεύτρια εξειδικευμένη στον αυτισμό και στην εγκεφαλική παράλυση, υπάλληλος Υπ. Παιδείας και συγκεκριμένα φυσιοθεραπεύτρια του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.Σερρών (σχολείο- εργαστήριο για Α.Μ.Ε.Α. μέχρι 23 χρονών).
Με τη σύσταση του Συλλόγου αυτού – Κέντρου, το 2005, σε συνεργασία με τον Δήμο Στρυμόνα (όμορος Δήμος με τον Δήμο Σερρών), τους  παραχωρήθηκαν 12 στρέμματα γης για την ανάπτυξη του Κέντρου .
Με χορηγίες εντοπίων, ατόμων και επιχειρήσεων έχουν γίνει κάποια έργα υποδομής (ειδικός στίβος, στάβλος για τρία άλογα, μια αποθήκη εξοπλισμού των αλόγων και ζωοτροφών, ένα μικρό σπιτάκι για την διαμονή των συνοδών των παιδιών ενώ διαρκεί η συνεδρία , και ένας χώρος που φιλοξενεί διάφορα κατοικίδια, με τα οποία μαθαίνουν να ασχολούνται τα παιδιά (κυρίως τα αυτιστικά).
Εκπονήθηκε στις εγκαταστάσεις τους ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Βόλου, με θέμα την επαγγελματική εκπαίδευση ενός ατόμου με αυτισμό στο ρόλο του σταβλίτη, με άριστα αποτελέσματα και παρουσίαση αυτής της προσπάθειας στο παγκόσμιο συνέδριο ιπποθεραπείας στο Munster της Γερμανίας τον Αύγουστο του 2009.
 
 Στους παγκόσμιους αγώνες των Special Olympics, 3 Σερραίοι αθλητές ιππασίας με αναπηρία, αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα, κέρδισαν 4 χάλκινα μετάλλια!!!!!!
Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί στο ΚΕ.Θ.Ι.Σ. 3 σεμινάρια ιπποθεραπείας που αφορούν φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές.
Ο Δήμος Στρυμόνα και οι άνθρωποί του, αντιλαμβανόμενοι ότι το Κέντρο  θα είναι ένας θεραπευτικός πόλος έλξης για την ευρύτερη περιοχή, κατασκεύασε κλειστό στίβο για τις αντίξοες καιρικές συνθήκες της περιοχής που είναι εμπόδιο για την διεξαγωγή των συνεδριών, που άλλως θα χάνονταν.
Τα τηλεφωνήματα που δέχονται σχεδόν καθημερινά από διάφορα μέρη της Ελλάδας(κυρίως της Βορείου Ελλάδας) από άτομα με ειδικές ανάγκες ή και ομάδες ατόμων που επιθυμούν να τους επισκεφθούν αποτελούν μέρος της επιχειρηματολογίας τους για την αναγκαιότητα της εύρυθμης λειτουργίας του κέντρου.
Παρέχουνε  θεραπεία σε παιδιά και ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση, σκλήρυνση κατά πλάκας, παθήσεις Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, αυτισμό, νοητική υστέρηση κλπ.Τους  επισκέπτονται από Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Κατερίνη, Βέροια, Θεσσαλονίκη και Καστοριά.

Οι γονείς κάνουν τα πάντα για τα παιδιά τους!! Εμπιστεύονται  τους ειδικούς και η ευθύνη τους είναι μεγάλη.
Η θεραπευτική ομάδα προσφέρει εθελοντική εργασία και αποτελείται από μια εξειδικευμένη ιπποθεραπεύτρια, μια φυσιοθεραπεύτρια ειδικευόμενη στην ιπποθεραπεία, μια γυμνάστρια ειδικευμένη στον αυτισμό, έναν γυμναστή με εμπειρία στα ΑΜΕΑ και μια ψυχολόγο – προπονήτρια –εκπαιδεύτρια.
Ο μοναδικός επί μισθώ είναι ο σταβλίτης που έχει και τη γενική φροντίδα του ΚΕ.Θ.Ι.Σ.
Το Κέντρο  λειτουργεί ανταποδοτικά και μπορούν να εκπαιδευτούν στην ιππασία και άτομα χωρίς κάποιο πρόβλημα, πράγμα που αποσκοπεί και στην ενσωμάτωση των Α.Μ.Ε.Α. Προάγονται προγράμματα σεβασμού προς το περιβάλλον, η φιλοζωία, και γενικά πολιτισμού και επιμόρφωσης.
Το βάδισμα του αλόγου μοιάζει πολύ με αυτό του ανθρώπου και έτσι μεταφέρονται νευρομυϊκά στον αναβάτη με αναπηρία, φυσιολογικά πρότυπα βάδισης. Τα πόδια του αλόγου είναι η προέκταση του δικού του σώματος.
Τα οφέλη είναι σωματικά, ψυχολογικά, κοινωνικά. Με τα προγράμματα θεραπευτικής ιππασίας, πλησιάσανε τη φύση, ήρθανε  κοντά στο άλογο γιατί με την ιππασία εναρμονίζονται σώμα, ψυχή και μυαλό…
 
 
 

 
πηγή kethis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου