Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΖΩΟΦΙΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Υιοθετώ ενα αδεσποτάκι αν θέλω ζωάκι, αντι να  αγοράσω και το φροντιζω σωστά και το στειρώνω
Φροντιζω τα αδέσποτα της γειτονιάς μου και οσα ζωα δω να κινδυνέυουν.
Το χειμώνα και το καλοκαιρι αφηνω τροφη και νερακι για τα ζωα της γειτονιας μου και λιγους σπορους για τα πουλία
Δέν φοράω ρούχα γούνινα ή με λεπτομέρειες απο γούνα οπως γιακάδες και αλλα γιατι ξερω πόση βια σημαινει αυτο.
Δέν φοράω ρούχα μεταξωτά, δερμάτινα η που ειναι φτιαγμένα απο ζώα, ξερω πόσο πόνο προκαλει αυτο σε εκέινα και ξερω οτι μπορω να ειμαι ομορφος και ζεστος και διαφορετικά.

Χρησιμοποιώ καλλυντικά και απορριπαντικά χωρίς πειράματα σε ζώα και φιλικά προς το περιβάλλον για να μην βλάπτω τον πλανήτη μου. Εκτος απο το οτι θα ειμαι ομορφος και φροντισμένος ετσι θα εχω και την ησυχη συνειδηση που δίνει εξτρα λάμψη.
Μαθαινω τα δικαιωματα μου και τις υποχρεώσεις μου σαν ενεργός πολίτης.
Βοηθάω μία ζωοφιλική οργάνωση ή σωματείο.
Μιλάω οταν χρειάζεται και εξηγώ στους γύρω μου γιατί επέλεξα να ζώ ζωοφιλικά και μοιράζομαι μαζί τους οτι γνώσεις εχω.
ΤΙ  ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝ ΔΩ ΚΑΠΟΙΟΝΝΑ ΚΑΚΟΠΟΙΕΙ  ΕΝΑ ΖΩΟ?
α . Ακουω ενα σκυλακι να κλαιει απο μια κοντινη αυλη , τι να κανω?

Αρχικά πρέπει να προσδιορίσουμε την αιτία του κλάματος και ανάλογα να ενεργήσουμε.

Η πιο απλή και συνηθισμένη περίπτωση είναι να κλαίει επειδή είναι μόνο του, ειδικά εάν είναι κουτάβι,οπότε του μιλάμε και προσπαθούμε να το ηρεμήσουμε. Παράλληλα ενημερώνουμε τους ανθρώπους που το έχουν και τους δίνουμε οδηγίες πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα ότι δηλ. θα πρέπει στην αρχή να το αφήνουν λίγη ώρα μόνο και να αυξάνουν το χρόνο σταδιακά, ώστε το σκυλί να είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψουν. Επίσης είναι σημαντικό να τους πούμε ότι πρέπει να φροντίσουν ώστε το σκυλί τους να μην κλαίει( και να μην γαυγίζει) στην αυλή ή στο διαμέρισμα σε ώρες κοινής ησυχίας, γιατί οποιοσδήποτε γείτονας ενοχληθεί μπορεί να καλέσει το 100, οπότε μπορεί να τους επιβληθεί κάποιο πρόστιμο.

Άλλη αιτία που μπορεί να κλαίει είναι γιατί το έχουν δεμένο. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να ελέγξετε εάν παραμένει δεμένο παρα πολλές ώρες ή και μόνιμα, οπότε στην περίπτωση αυτή θεωρείται ότι υπάρχει κακοποίηση και ενεργούμε όπως παρακάτω.


Οι ερωτήσεις β, γ, δ και ε αφορούν κακοποίηση ζώου και ενεργούμε ως ακολούθως.
β. Ειδα εναν γειτονα να δερνει το σκυλι του στο μπαλκόνι του τι να κανω? 

γ. Ειδα σκυλακια δεμενα αποστεωμένα κυνηγων στο χτημα τους τι να κανω? 

δ.Μια γρια κυρια πνιγει απενειλημμενα τα μικρα της γατας του κηπου της και τα πεταει στα σκουπιδια τι να κανω?

ε.Ενας αρρωστος μαλλον πυροβολει τις γατες με αεροβόλο/ κρεμαει σε τσιγκελι κρεας και τις σκοτωνει/ ριχνει κεζαπι απο το μπαλκονι του, μπορω να κανω κατι αν ναι τι?

1η δυνατότητα : Πηγαίνουμε στην Αστυνομία και ζητάμε να καταγραφεί το περιστατικό στο βιβλίο συμβάντων. Θα βοηθούσε εάν είχαμε και τα στοιχεία του γείτονα ή των κυνηγών ή της γριάς κυρίας κλπ Η Αστυνομία οφείλει να αναζητήσει τον δράστη, να τον καλέσει στο Τμήμα και να του κάνει συστάσεις ώστε να μην επαναλειφθεί το γεγονός. Σε σοβαρή  κακοποίηση ζώου οφείλει να μηνύσει τον δράστη αυτεπάγγελτα, κάτι που φυσικά σπάνια θα έκανε από μόνο του το Αστυνομικό όργανο.

2η δυνατότητα : Υποβάλλουμε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα ή μήνυση στην Αστυνομία ή στην Ασφάλεια (εάν ο δράστης είναι άγνωστος), ώστε να κινηθεί αυτεπάγγελτα η σχετική διαδικασία. Δίνουμε και τα πλήρη στοιχεία μας, γιατί θα κληθούμε να καταθέσουμε σαν μάρτυρες.
3η περίπτωση : Εάν πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρή κακοποίηση ενημερώνουμε τον εισαγγελέα και του ζητάμε να αφαιρέσει προσωρινά με διάταξή του το σκυλί από την κατοχή του ιδιοκτήτη και να το παραδώσει σε ζωοφιλικό σωματείο ή σε καταφύγιο ζώων. Γι αυτό στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια του τοπικού ζωοφιλικού σωματείου. Εάν δεν υπάρχει σωματείο ο Εισαγγελέας θα πρέπει να βρει το κατάλληλο μέρος για την προσωρινή φιλοξενία του σκύλου.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις μπορούμε να ενεργήσουμε από μόνοι μας ή να ζητήσουμε τη βοήθεια του τοπικού ζωοφιλικού σωματείου ή κάποιου Δικηγόρου. Επίσης, ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού μπορούμε για αρχή να μιλήσουμε στον ιδιοκτήτη και να τον προειδοποιήσουμε ότι εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση θα καλέσουμε την Αστυνομία. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι κάτοχοι ζώων ότι υπάρχει νομοθεσία σε αυτή τη χώρα που προστατεύει τα ζώα και επίσης είναι σημαντικό να μην αδιαφορούμε όταν αντιλαμβανόμαστε περιστατικά κακοποίησης και να μην διστάζουμε να κάνουμε κάποιες ενέργειες. Μόνο έτσι μπορεί να συναιτιστεί ο κάθε αδιάφορος ιδιοκτήτης, με την απειλή δηλαδή λήψης μέτρων σε βάρος του.
στ.ειδα ενα ζωο σε ασχημη κατασταση σε ενα πετ σοπ τι μπορω να κανω?

Εάν το σκυλί είναι σε άσχημη κατάσταση ενεργούμε όπως παραπάνω δηλ. καταγγελία σε Αστυνομία ή Εισαγγελέα κλπ γιατί υπάρχει κακοποίηση . Περαιτέρω, ο νόμος αναφέρει πολύ αναλυτικά τις συνθήκες υπό τις οποίες πρέπει να διαβιούν τα ζώα στα pet-shops. Εάν υπάρχει παραβίαση αυτών των διατάξεων, ενημερώνουμε την Δ/ση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας, η οποία είναι υποχρεωμένη να ελέγξει την καταγγελία και να επιβάλλει κυρώσεις. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως 1500 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής μπορεί να ανασταλεί η άδεια λειτουργίας από 6 μήνες έως 3 χρόνια ή και να αφαιρεθεί οριστικά.
ζ, Ο Δημος εριξε φολα στα σκυλια- γατες τις περιοχης μου τι μπορω να κανω?

Εαν έχω αποδείξεις (κυρίως μάρτυρες) καταθέτω μήνυση ή μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα ή στην Αστυνομία για να ασκηθεί αυτεπάγγελτα ποινική δίωξη. Εάν δεν έχω αποδείξεις καταθέτω μήνυση κατ΄ αγνώστων στην Ασφάλεια. Παράλληλα φροντίζω να πάρει το θέμα δημοσιότητα στέλνοντας καταγγελία στις τοπικές ή μη εφημερίδες ή σε κανάλια, αποφεύγοντας όμως να κατονομάσω τον Δήμο απ΄ ευθείας εάν δεν έχω επαρκείς αποδείξεις.
Επίσης, σε κάθε περιστατικό δηλητηρίασης με φόλα πρέπει να κάνουμε τις ενέργειες που αναφέρω παρακάτω.
η. Καποιος αγνωστος γειτονας ριχνει επανειλημένα φολες στη γειτονια μας τι να κανουμε?

Καλούμε την Αστυνομία επί τόπου, στο μέρος δηλ. όπου βρίσκεται ακόμα το πτώμα ή τα πτώματα, η οποία υποχρεούται να έλθει και να κάνει μήνυση αυτεπάγγελτα κατ΄ αγνώστων. Εάν υπάρχουν κάποιες υποψίες ή στοιχεία ενημερώνουμε την Αστυνομία. Συγχρόνως φροντίζουμε να βγάλουμε φωτογραφίες, ενώ παράλληλα ειδοποιούμε και την Δ/ση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας να έλθει γιά να πάρει το πτώμα και να το στείλει σε επίσημο Τοξικολογικό Εργαστήριο, προκειμένου να επιβεβαιωθεί από τον έλεγχο των σπλάχνων το είδος του δηλητηρίου. Εάν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα φροντίζουμε να πάρουμε μια βεβαίωση κτηνιάτρου ότι το ζώο πέθανε από δηλητηρίαση. Εάν δεν καλέσουμε την Αστυνομία καταθέτουμε στην Ασφάλεια μήνυση κατ΄ αγνώστων, παραδίδοντας μαζί τις φωτογραφίες και τη βεβαίωση. 
Εκτός από αυτές τις ενέργειες μπορούμε να κολλήσουμε στη περιοχή αφίσες που ενημερώνουν τον κόσμο ότι η δηλητηρίαση ζώων είναι ποινικό αδίκημα και ότι τιμωρείται από το νόμο. Γενικά φροντίζουμε να δώσουμε δημοσιότητα στο γεγονός με την ελπίδα ότι θα αποτρέψουμε τον δράστη από τέτοιες ενέργειες στο μέλλον. Εάν υπάρχει η δυνατότητα επικηρήσσουμε τον δράστη με κάποιο ποσό, για όποιον μας δώσει αξιοποιήσιμες πληροφορίες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς μπροστά σε τέτοια φαινόμενα, γιατί όσο δεν αντιδρούμε τόσο οι δράστες αποθρασύνονται και ξαναχτυπούν.


θ. Μια φιλη μου πηρε σκυλο- γατο αλλα δεν τον φροντιζει καθολου τι να της πω?

Φροντίζω να την ενημερώσω για τις υποχρεώσεις που έχει εκ του νόμου, ότι δηλαδή πρέπει να φροντίζει το κατοικίδιό της, διαφορετικά υπάρχει κακοποίηση και θα έχει σοβαρές συνέπειες. Από το να της γίνει μήνυση έως να της το αφαιρέσουν με εντολή εισαγγελέα.
Βάσω Τάκη, Δικηγόρος(μέρος του άρθρου)
Αντιπρόεδρος Συλλόγου Ζωοφίλων Ημαθίας (ΖΩ.Η.)

 Για το Psychanimal και το Φόρουμ Κακοποίησης Ζώων στην Ελλάδα
πηγή psychanimal.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου