Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Κακομεταχείριση των ζώων/Βία προς τους ανθρώπους:ο Σύνδεσμος


Η συναναστροφή με τα κατοικίδιά μας είναι ένα από τα πιο ευχάριστα πράγματα να κάνουμε. Τι διαφορά κάνουν στη ζωή μας! Είτε είμαστε παιδιά είτε ηλικιωμένοι, είτε είναι σκυλιά του καναπέ είτε λατρεύουν την άσκηση, μπορούμε να μοιραστούμε μεγάλο μέρος της καθημερινής ζωής μας μαζί τους.
Στα πρόσφατα χρόνια, έχει βρεθεί μια δυνατή σύνδεση να συνδέει την κακο­μεταχείριση των ζώων και την οικιακή βία (βία στο σπίτι). Σε μια μελέτη, 70,3% των γυναικών σε καταφύγια οικιακής βίας ανέφεραν είτε απειλές είτε πραγματικό βλάψιμο των κατοικίδιων, με 54% να δηλώνουν πραγματικό βλάψιμο. Avτίθετα:-απειλές στα ζώα αναφέρθηκαν μόνο κατά 16,7% από μια ομάδα ελέγχου γυναικών που δεν μένουν σε καταφύγια, και μόλις 3,5% αυτών των γυναικών ανέφεραν πραγματικό βλάψιμο των κατοικίδιων. Ένας αριθμός γυναικών σε καταφύγια είπαν ότι η ανησυχία τους σχετικά με την ευημερία των ζώων τους, ήταν αυτό που καθυστέρησε το να φύγουν από το περιβάλλον του σπιτιού τους για να αναζητήσουν καταφύγιο (αυτές οι έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό).
Οι υπηρεσίες έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα και ανακαλύπτουν νέους τρόπους για την αύξηση της ενημέρωσης και για να βοηθήσουν όσους αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Οι κοινωνικοί λειτουργοί μαθαίνουν ότι άνθρωποι που κακομεταχειρίζονται μπορεί να διστάσουν να εγκαταλείψουν τον βασανιστή (αυτόν που τους κακοποιεί) τους, επειδή ανησυχούν για το κατοικίδιό τους. Κάποιες κτηνια­τρικές σχολές έχουν προσθέσει στο πρόγραμμα σπουδών τους, την εκπαίδευση αναγνώρισης κακοποίησης και ο δεσμός μεταξύ κακοποίησης των ζώων και οικιακής βίας έχει αποτελέσει κύριο θέμα σε κτηνιατρικά συνέδρια και σεμινάρια. Υπάρχει υλικό διαθέσιμο για να βοηθήσει τους κτηνίατρους να μάθουν τα σημάδια-προειδο­ποιήσεις της κακοποίησης ενός ζώου και το πώς να ξεχωρίσουν τους τραυματισμούς από κακοποίηση από άλλες πληγές.
Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις τρόποι που μπορεί να συνδεθεί η κακοποίηση των ζώων με τη βία προς τους ανθρώπους:
1. Οι βασανιστές χρησιμοποιούν τα ζώα για να επηρεάσουν ή να βλάψουν ανθρώπους.Με την κακοποίηση ενός ζώου το οποίο φροντίζει και για το οποίο ενδιαφέ­ρεται κάποιος άλλος, ο βασανιστής μπορεί:
Να επιδείξει κυριαρχία ή έλεγχο.
Να επιβάλει τιμωρία ή αντίποινα.
Να κάνει κάποιον να σιωπήσει, να απομονώσει και να απειλήσει κάποιον.
Να εξαλείψει τον ανταγωνισμό για προσοχή.
2. Τα κακοποιημένα παιδιά μπορεί να γίνουν βασανιστές ζώων.
3. Η κακοποίηση των ζώων μπορεί να προλέγει βία ως ενήλικες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου