Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Πρόγραμμα R.E.A.D

Πού πραγματοποιείται : Το πρόγραμμα R.E.A.D. πραγματοποιείται στις Η.Π.Α. σε δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία, προγράμματα απασχόλησης των παιδιών στο σχολείο μετά το τέλος των μαθημάτων, μονάδες ιατρικής φροντίδας, τοπικές βιβλιοθήκες ή/και κατ’ οίκον.
Τί είδους ζώα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα : Σκύλοι , γάτες και παπαγάλοι.
Πού απευθύνεται : Σε παιδιά και ενήλικες που αντιμετωπίζουν σωματικές ή/και συναισθηματικές αναπηρίες .Ένα παράδειγμα είναι τα παιδιά με αυτισμό.Τα ζώα αυτά αποτελούν έναν αγωγό μεταξύ του κόσμου των ατόμων που χρειάζονται βοήθεια και αυτόν των ζώων.
Σκοπός του προγράμματος : Ο σκοπός του προγράμματος R.E.A.D. είναι να παρουσιάσει το πώς αυτά τα ζώα θεραπείας και οι χειριστές τους μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση των ικανοτήτων ανάγνωσης και γραφής των παιδιών με έναν αποτελεσματικό, μοναδικό και, το σημαντικότερο, διασκεδαστικό τρόπο. Οι ειδικοί σε θέματα στοιχειώδους εκπαίδευσης αναγνωρίζουν το γεγονός ότι τα παιδιά που επιτηρούνται από συναδέλφους τους στις ικανότητες ανάγνωσης, συχνά ντρέπονται και φοβούνται να διαβάσουν μεγαλόφωνα σε μια ομάδα, συχνά έχουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και βλέπουν το διάβασμα ως μια καταναγκαστική πράξη. Ο σκοπός του προγράμματος είναι να διαβάζουν τα παιδιά στα ζώα θεραπείας.
Έρευνες με ζώα θεραπείας δείχνουν ότι τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι συχνά πιο πρόθυμα να συναναστραφούν με ένα ζώο παρά με έναν άλλον άνθρωπο. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια τέτοιων συναναστροφών, έχουν την τάση να ξεχνάνε τους περιορισμούς τους. Υπάρχουν επίσης, φυσιολογικά (σωματικά) οφέλη από τη συναναστροφή με τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων της αυξημένης χαλάρωσης και της χαμηλότερης πίεσης. Το σκεπτικό του προγράμματος είναι ότι τα παιδιά θα βρουν το διάβασμα σε ένα ζώο λιγότερο τρομακτικό, κάποιον ιδιαίτερο χρόνο γι’ αυτά που είναι χρήσιμος και ευχάριστος, διασκεδαστικός και θα γίνει ένα θετικό περιβάλλον μέσα στο οποίο διευκολύνεται η μάθηση.
Και τα ζώα που παίρνουν μέρος σε όλα τα προγράμματα αυτής της εναλλακτικής θεραπείας ωφελούνται γιατί δεν αντιμετωπίζονται ως εργαλεία ή μηχανές αλλά ως μονάδες με τις δικές τους ανάγκες και προτιμήσεις και οι άνθρωποι που συνεργάζονται μαζί τους στα προγράμματα το τιμάνε αυτό και το δέχονται από όλες τις απόψεις και σε κάθε περίπτωση.






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου