Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Πρόγραμμα Prison Pet Therapy (PPP)

Αυτό το πρόγραμμα λειτουργεί στο Σωφρονιστικό Κέντρο για Γυναίκες της Ουάσιγκτον στο Gig Harbor, Washington. Μερικά από τα οφέλη που το προσωπικό πιστεύει ότι προσφέρει το πρόγραμμα, περιλαμβάνουν:
  • κάτι για να φροντίζει ένας τρόφιμος
  • μαθήματα για τη φροντίδα και ευθύνες για τη ζωή
  • εργασιακές δεξιότητες
  • βοήθεια στο να έρθει κανείς σε επαφή με τα συναισθήματά του
  • ευκαιρία να νιώσει κανείς καλύτερα για τον εαυτό του και την ικανότητα να επιτύχει τους στόχους του.
Αυτό το πρόγραμμα ταιριάζει ανεπιθύμητα σκυλιά με τροφίμους. Οι τρόφιμοι νιώθουν ότι μπορούν να δεθούν με τα σκυλιά επειδή είναι ανεπιθύμητοι, ή έχουν κακομεταχειριστεί ή έχουν υποστεί βία. Κάθε κύκλος του προγράμματος διαρκεί τρεις μήνες και μετά, τα σκυλιά τοποθετούνται σε σπίτια. Οι πιθανοί «ιδιοκτήτες» των εκπαιδευμένων σκύλων ελέγχονται εξονυχιστικά προτού αφεθούν τα σκυλιά στην φροντίδα τους. Από όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα, πολύ λίγα σκυλιά έχουν επιστραφεί που αποτελεί ένδειξη της επιτυχούς εκπαίδευσης που έλαβε το κάθε σκυλί. Μια από τις τροφίμους μοιράστηκε τις σκέψεις της για το πώς το πρόγραμμα την έχει αλλάξει. Προτού εμπλακεί στο πρόγραμμα, ένιωθε ότι κανείς δε νοιαζόταν γι’ αυτήν, ούτε κι αυτή νοιαζόταν για κανέναν. Ωστόσο, μετά τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα, αναγνώρισε ότι οι άνθρωποι όντως νοιάζονται γι’ αυτήν και νιώθει να είναι «κάποια». Ως αποτέλεσμα της βελτιωμένης αυτοεκτίμησής της, έχει θέσει στόχους για τον εαυτό της που είναι αποφασισμένη να πετύχει. Μόλις αφέθηκε ελεύθερη από τη φυλακή, βρήκε δουλειά και περιποιείται ζώα.




Οι τρόφιμοι νιώθουν ότι τα ζώα βοηθάνε να καταρρίψουν τα εμπόδια που υπάρχουν μεταξύ τους και γενικά, τείνουν να νιώθουν λιγότερο σε άμυνα και πιο χαλαροί. Οι τρόφιμοι που είναι στο πρόγραμμα για μεγαλύτερο διάστημα, βοηθάνε τους νεότερους συμμετέχοντες να εκπαιδεύουν τα σκυλιά τους. Αυτές οι γυναίκες επίσης, εκπαιδεύουν σκυλιά Υπηρεσιών. Αυτά τα σκυλιά Υπηρεσιών βοηθάνε τους ανάπηρους: για παράδειγμα, έχουν την ικανότητα να ανοίγουν και να κλείνουν πόρτες για τους συντρόφους τους και να σηκώνουν αντικείμενα που τους έπεσαν, όταν τους ζητηθεί να το κάνουν. Όπως και με όλα τα άλλα
προγράμματα, είναι δύσκολο για τις γυναίκες να αποχωριστούν τα σκυλιά τους όταν αυτά πάνε στους νέους «ιδιοκτήτες» τους. Αυτό το πρόγραμμα επιτρέπει στους «ιδιοκτήτες» να φέρνουν τα σκυλιά για φύλαξη όταν πάνε διακοπές και για επιπλέον εκπαίδευση και περιποίηση. Εδώ, όπως και σε άλλα ιδρύματα, το πρόγραμμα προωθεί την κοινωνική συναναστροφή , τις ευθύνες και ένα αίσθημα επίτευξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου